Vijf nauw betrokkenen kwamen woensdag langs voor een verhoor, maar ze gaven geen eensluidende informatie over de voorbereidingen van de aankoop van de Nederlandse onderdelen van het Fortis-concern en op basis van welke gegevens knopen werden doorgehakt.

Zo blijkt er steeds een misverstand te hebben bestaan tussen topambtenaar Erik Wilders van het ministerie van Financiën en de ingehuurde adviseur zakenbank Lazard over een kapitaaltekort van 2,3 miljard euro. ,,Niemand heeft geroepen: hou er rekening mee dat er nog 2,3 miljard euro in moet”, verdedigde Wilders zich tegenover de enquêtecommissie. Vertegenwoordigers van Lazard zeiden dat het kapitaaltekort wel gemeld is.

DNB

Voormalig directeur Rudi Kleijwegt van De Nederlandsche Bank (DNB) schaarde zich achter de lezing van Lazard en stelde dat de 2,3 miljard euro afgetrokken moest worden van de bandbreedte waarmee de Nederlandse onderhandelaars met de Belgen aan tafel zaten. De top van het toenmalige kabinet onderhandelde met het streven uit te komen op een aankoopprijs tussen de 12 en 20 miljard, terwijl de bandbreedte eigenlijk tussen de 10 en de 18 miljard lag.

De Nederlandse Staat betaalde uiteindelijk 16,8 miljard voor ABN Amro en Fortis. Korte tijd daarna bleek er nog eens 6,5 miljard euro nodig en inmiddels is de teller opgelopen tot ongeveer 30 miljard. Voor de enquêtecommissie reden om uit te zoeken of al die extra miljarden bij de aankoop niet al waren te voorzien.

Kapitaaleisen

Maar woensdag werd wel een hele rij kostenposten bekend die in de periode na de aankoop volgden, maar boven de verhoren bleef hangen wie nu een ander tijdig had kunnen informeren of waarschuwen. Zo was er onduidelijkheid over de precieze kapitaaleisen die DNB hanteerde, maar waren DNB-medewerkers zelf tot op het laatst niet op de hoogte dat een kapitaalinjectie van 4 miljard van tafel was. Die injectie dateerde nog van het moment toen Nederland samen met België en Luxemburg besloot een 49 procentsbelang in het Fortis-concern te nemen. Al binnen twee dagen bleek die oplossing Fortis niet te kunnen redden.

Vrijdag komen oud-president Nout Wellink en voormalig minister van Financiën Wouter Bos langs voor een verhoor.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl